Hva er Natriumbikarbonat og hva brukes det til?

Oppdatert:
6/4/2022
Natriumbikarbonat er mest kjent som et type bakepulver, men faktum er at Natriumbikarbonat er et viktig tilsetningsmineral i produksjon av all mat som produseres i Norge. Natriumbikarbonat går under flere navn som Natron, Natriumhydrogenkarbonat, Sodium Bikarbonat, og NaHCO3. Men hva har disse navnene til felles og hva brukes det til?
Bilde:

Natriumbikarbonat er et allsidig saltmineral som blir brukt i produksjon av mat, landbruk, kjemisk industri og i farmasøytisk produksjon. I denne artikkelen vil vi opplyse om dette fascinerende saltmineralet som har viktig funksjon i flere storindustrier.

Hva er Natriumbikarbonat? 

Natriumbikarbonat er et allsidig saltmineral som benyttes i produksjon av mat, fiskefôr og fiskehelse, dyrefôr, farmasøytiske produkter, røykgassavsvovling og spesialkjemikalier. Vår samarbeidspartner er verdens fjerde største produsent av natriumbikarbonat med mer enn 200 000 MT årlig produksjon over hele Europa og Asia. Natriumbikarbonat er produsert via syntetisk rute ved bruk av kalkstein, saltlake og karbondioksid. 

 

Er Natron og Bikarbonat det samme?

Natron, Bikarbonat og Natriumbikarbonat er samme produkt. Natriumbikarbonat er mest kjent som bakepulver eller bikarbonat. Bikarbonat lenge har vært kjent under forskjellige navn; bakepulver, brødsalt, bakesalt og bikarbonat av salt. Tradisjonelt bakepulver finner du i de fleste butikker.


Natriumbikarbonat til Dyrefôrkvalitet og Fiskehelse

Natriumbikarbonat av dyrefôrkvalitet og fiskehelse er beregnet for bruk ved tilberedning av næringsblandinger for fjærfe, husdyr og vannprodukter. Bruk av natriumbikarbonat i fôr gir direkte fordeler for produsentens lønnsomhet gjennom økt produksjon av lag (fjærfe) egg, raskere vekst av slaktekylling (fjærfe), forbedret melkeproduksjon hos storfe, raskere vekst i husdyr og vannprodukter spesielt tilknyttet oppdrettsanlegg, RAS anlegg og fiskehelse.

Bestill natriumbikarbonat til fiskeri og oppdrett her.

Den forbedrede produktiviteten går ikke på bekostning av dyrehelsen; fordi Bikarbonat fungerer som en buffer for å unngå acidose, gir det også en klorid- og svovelfri natriumdiett.

Bestill natriumbikarbonat til landbruk og gartneri her.


Natriumbikarbonat til Næringsmiddelkvalitet

Natriumbikarbonat av næringsmiddelkvalitet har en uovertruffen hvithet og overlegen urenhetsprofil. Den brukes som hevemiddel i kjeks, brød, kaker og konfekt og fungerer som en buffer og karboneringsmiddel i drikkevarer, elektrolytter og rehydreringsløsninger. Benyttes også til ølbryggingsprosess.

Bestill natriumbikarbonat til matproduksjon og næringsmidler her.


Teknisk kvalitet

Natriumbikarbonat av teknisk kvalitet er et pulveralkali beregnet for generelle bruksområder som kjemisk syntese, fargestoffer, lær, brannslukningsapparater, vannbehandling, plaststøping. Den er ikke ment for bruksområder, direkte eller indirekte, relatert til konsum. 

Bestill natriumbikarbonat til vannbehandling og kjemisk industri her.

Medisinsk kvalitet

Natriumbikarbonat av medisinsk kvalitet er produsert og sertifisert for imøtekommelse av alle krav for den farmasøytiske industrien. Den er produsert i et FDA-godkjent anlegg under et strengt kvalitetsstyringssystem. 

Ønsker du å vite mer om Natriumbikarbonat av medisinsk kvalitet eller vil du snakke med en fagperson? Kontakt oss her.

Kontakt oss
i dag

Ta gjerne en hyggelig prat
med våre salteksperter
Ring oss på +47 55 33 24 00
Eller ønsker du å bli kontaktet?
Fyll inn feltene under og skriv hva det gjelder, så kontakter vi deg.
Takk! Vi tar kontakt med deg så fort vi har behandlet forespørselen.
Beklager! Noe gikk galt mens du sendte inn skjemaet.