Salt er livsnødvendig for mennesker og dyr ved at det bidrar til et normalt muskel- og nervesystem. Natrium er et mineral som er viktig for å vedlikeholde sammensetningen på kroppsvæsker. Vanlig bordsalt inneholder natrium i form av saltet natriumklorid, og er sammen med ferdigmat den vanligste kilden til natrium.
Som nevnt er salt måten vi får i oss natrium, og den største saltkilden er som oftest halvfabrikata og ferdigmat. Hele tre fjerdedeler av det daglige saltinntaket kommer fra slik mat.
En annen viktig del av saltinntaket vårt kommer fra direkte salting av mat. Det kan enten være når du tilbereder maten eller når du spiser den. For å redusere saltinntaket er det beste tipset å lage mest mulig mat fra bunnen av. For eksempel er det vanligvis tre ganger så mye salt i kjøpt brød som i hjemmebakt. Brød er ved siden av kjøttprodukter en av de største saltkildene. Mange får i seg forholdsvis mye av det saltet de spiser fra disse matvarene.
Andre gode kilder til natrium i kosten er:
Mange lurer på hvor mye salt kroppen trenger per dag. Helsedirektoratet anbefaler at man ikke får i seg mer enn 5 gram salt om dagen (ca. 1 teskje). De fleste får ofte i seg dobbelt så mye. Det er sjeldent at man har for lite salt i kroppen, men det kan skje ved ekstrem svette og diaré. Hvis du har diabetes eller nyrelidelser er du mer utsatt.
Symptomene på for lite salt i kroppen (natriummangel) er ofte mange og diffuse, og varierer avhengig av alvorlighetsgrad. Eksempler på symptomer ved natriummangel:
Salttabletter kan brukes til å erstatte salttap og forebygge slapphet ved kraftig svetting eller ved kraftig diaré. Tilskudd med salttabletter skal kun brukes etter anbefaling fra lege. Noen medikamenter senker kaliuminnholdet i blodet, spesielt noen typer av vanndrivende midler og kortisonpreparater. Bruker du denne typen medisiner, kan det være lurt å sjekke med legen din om du bør ta kaliumtilskudd.
Hvis du derimot får i deg for mye salt kan risikoen for utvikling av sykdom øke. Det kan blant annet føre til:
En akutt saltforgiftning kan i verste fall være dødelig.
Salt er både en smaksforsterker og et naturlig konserveringsmiddel. Baking, kjøttforedling og meieriproduksjon krever alle salt med ulike egenskaper.
Ta kontakt med oss hvis du trenger hjelp med hvilke produkter som egner seg for dine behov. Se våre saltprodukter til mat og næringsmidler her.
Saltimport tilbyr alle typer salt til konservering og produksjon av klippfisk, saltfisk, sild, skalldyr, landbasert oppdrett og fôrproduksjon.