Hvordan salte for å forebygge underkjølt regn?

Oppdatert:
20/11/2023
Underkjølt regn er en utfordring som kan føre til isete veier og uforutsigbare kjørefohold. Dette kan gi økt risiko for ulykker hvis det ikke forebygges riktig.
Bilde:

En av de mest effektive måtene å forebygge underkjølt regn på er gjennom strategisk bruk av riktig type veisalt. 

Hva er underkjølt regn? 

Underkjølt regn er regn som fryser til is når det treffer bakken i minusgrader. Når temperaturen varierer rundt 0 grader, så er det stor risiko for underkjølt regn. Underkjølt regn forekommer når regndråper forblir flytende til tross for at de befinner seg i områder med temperaturer under frysepunktet. Dråpene fryser ikke før de kommer i kontakt med kalde overflater, som for eksempel veibanen, der de straks stivner og danner is.

Dette kan føre til glatte og farlige forhold, spesielt på veier, da isen skaper en glatt overflate som kan være utfordrende for kjøretøy og fotgjengere. Underkjølt regn er derfor et værfenomen som kan skape risiko for trafikkulykker og andre problemer knyttet til isdannelse.

Hvordan virker veisalt mot underkjølt regn?

Veisalt, vanligvis av typen havsalt, er en effektiv løsning for å bekjempe isdannelse på veiene. Den kan enten strøs utover eller spres som en saltlake. Når saltet spres på veibanen, senker det frysepunktet til vannet på veien, og hindrer dermed dannelse av is. Dette gjør veiene tryggere for kjøretøy og det reduserer risikoen for glatte kjøreforhold. Riktig bruk av veisalt bidrar derfor til å bedre sikkerheten på veiene.

Les mer om hvordan veisalt øker trafikksikkerheten. 

Slik salter du for å forebygge underkjølt regn

Veisalt bør påføres før regnet kommer for å forhindre isdannelse.
Så om du vet det er muligheter for regn og temperaturen ligger på rundt 0 grader, så bør veiene saltes som et forebyggende tiltak. For å oppnå best mulig resultater, er det viktig å bruke riktig mengde veisalt. Overdreven bruk kan være skadelig for både miljøet, kjøretøyene og infrastrukturen rundt. 

Kjøp veisalt enkelt gjennom vår portal her.

Kontakt oss
i dag

Ta gjerne en hyggelig prat
med våre salteksperter
Ring oss på +47 55 33 24 00
Eller ønsker du å bli kontaktet?
Fyll inn feltene under og skriv hva det gjelder, så kontakter vi deg.
Takk! Vi tar kontakt med deg så fort vi har behandlet forespørselen.
Beklager! Noe gikk galt mens du sendte inn skjemaet.