Magnesiumklorid er et mindre effektiv veisalt enn kalsiumklorid

Oppdatert:
28/2/2024
I kampen mot isete veier om vinteren og støvete veier om sommeren er magnesiumklorid og kalsiumklorid de mest brukte veisaltene. Men hva skiller disse fra hverandre?
Bilde:

Derfor er kalsiumklorid et bedre alternativ

Både magnesiumklorid og kalsiumklorid har evnen til å tiltrekke seg og holde på fuktigheten fra omgivelsene. Når vi sammenligner magnesiumklorid med kalsiumklorid, vurderer vi effektiviteten under ulike temperaturer, miljøpåvirkning og kostnader.

Fakta - Dette er forskjellene på magnesiumklorid og kalsiumklorid:

  • 1 kilo kalsiumklorid absorberer 1,8 liter vann
  • 1 kilo magnesiumklorid absorberer 1 liter vann.

  • Kalsiumklorid har 77% aktiv substans for støvbinding.
  • Magnesiumklorid har 47% aktiv substans for støvbinding.

  • I en storsekk med kalsiumklorid er det 278 kg kalsium.
  • I en storsekk med magnesiumklorid er det 120 kg magnesium.
  • Dermed kan 1 kilo kalsiumklorid erstatte 2,3 kilo magnesiumklorid.

Bestill vårt kalsiumklorid til støvbinding her.


Effektivitet under ulike temperaturer:

Kalsiumklorid er ofte foretrukket over magnesiumklorid fordi det inneholder en høyere andel aktive stoffer.

– Dette gjør kalsiumklorid mer effektivt til å binde støv og smelte snø og is, selv under kalde temperaturforhold fra -6 til -40 grader. Ved ekstrem kulde er ikke magnesiumklorid like effektivt, sier Anders Book, CEO i Saltimport

Les mer og bestill kalsiumkorid til isfjerning her.


Miljøpåvirkning:

Magnesiumklorid har en lavere konsentrasjon av klorid, noe som kan være mindre skadelig for miljøet i noen sammenhenger. Imidlertid kan kalsiumklorids høyere effektivitet føre til at mindre salt er nødvendig, noe som potensielt reduserer den totale miljøbelastningen. I tillegg blir det mindre CO2-utslipp og mer kostnadseffektivt når strøbilen kjører færre runder med kalsiumklorid enn magnesiumklorid.  

Les mer om hvorfor velge kalsiumklorid til støvbinding og til snøsmelting.

Kostnader og volum:   

Magnesiumklorid er ofte billigere i innkjøp, men kalsiumklorid er en mer kostnadseffektiv løsning på lang sikt på grunn av sin effektivitet og lengre virketid. Sammenligner vi disse to, må du salte to ganger med magnesiumklorid for å oppnå samme effekten som å salte en gang med kaliumklorid. 

– Skal du sammenligne pris på magnesiumklorid og kalsiumklorid bør du regne om prisene til vannfri vare. Det gjør du ved å gange prisen på MgCl2 med 2,12 og CaCl2 med 1,3, forklarer Andreas Magnus Grimelund, salgssjef for veisalt.

Hva er magnesiumklorid?

Magnesiumklorid (MgCl2) er et hygroskopisk produkt som består av magnesium og klor. Dette saltet blir brukt som veisalt, og er kjent for sin evne til å tiltrekke og holde på fuktighet. Magnesiumklorid brukes ofte som et smeltemiddel for is og snø på veier. Det er også brukt i støvkontroll ved å binde støvpartikler sammen og holde dem fra å bli virvlet opp av vind og trafikk.

Hva er kalsiumklorid?

Kalsiumklorid er også et hygroskopisk produkt som er vidt anvendt for sine unike egenskaper, spesielt innen veivedlikehold og industri. På lik linje med magnesiumklorid  benyttes kalsiumklorid primært for støvbinding, og is og snøsmelting på grunn av sin evne til å tiltrekke og beholde fuktighet, noe som reduserer støvdannelse på veier, byggeplasser, og i andre miljøer. 

Har du spørsmål om magnesiumklorid og kalsiumklorid?

Kontakt oss her!

Kontakt oss
i dag

Ta gjerne en hyggelig prat
med våre salteksperter
Ring oss på +47 55 33 24 00
Eller ønsker du å bli kontaktet?
Fyll inn feltene under og skriv hva det gjelder, så kontakter vi deg.
Takk! Vi tar kontakt med deg så fort vi har behandlet forespørselen.
Beklager! Noe gikk galt mens du sendte inn skjemaet.