Ofte stilte spørsmål om veisalt på vinteren

Oppdatert:
6/10/2023
Vinteren bringer med seg vakre snødekte landskap, men den skaper også utfordrende veiforhold. Veisalt er i mange tilfeller helt nødvendig for å sikre trygge veier for bilister, syklende og gående. På denne siden svarer vi på spørsmål om veisalt på vinteren.
Bilde:

Er du ute etter ofte stilte spørsmål om Saltimport, kundeforhold og andre saltprodukter, les her.

Hvorfor salter vi veiene? 

Vintersalt er et forebyggende hjelpemiddel mot is og glatte veier, og brukes for å  opprettholde eller raskt gjenopprette bare veier. Når saltet spres på veien, senkes frysepunktet, noe som gjør at isen smelter ved lavere temperaturer. Dette bidrar til å forhindre dannelsen av glatte og farlige veiforhold, noe som er avgjørende for trafikksikkerheten. Les mer om veisalt og trafikksikkerhet her.

Hvilket salt brukes på veiene om vinteren?

Saltet som brukes på veiene om vinteren er hovedsakelig laget av natriumklorid (NaCl), som er den kjemiske betegnelsen for vanlig havsalt. For å bruke dette på veiene er det krav til blant annet kvalitet, fuktinnhold og kornstørrelse.
Bestill havsalt til vei her.

Til isfjerning og snøsmelting om vinteren ved temperaturer mellom - 6 og ned til - 40 grader egner kalsiumklorid seg best. Bestill kalsiumklorid til isfjerning her.

Her kan du lese mer om hvilke typer veisalt som egner seg til snøsmelting om vinteren.

Hvordan virker salt på veiene om vinteren?

Salt brukes til tre forskjellige formål om vinteren:
1. Anti-ising: For å forebygge å hindre tilfrysing, om det har regnet eller i områder med mye nedbør eller rim.

2. Antikompaktering: I forbindelse med snøvær for å forhindre at snøen blir kompakt. Saltet er et hjelpemiddel for at snøen skal være lett å brøyte bort. (Saltet brukes ikke for å smelte bort snøen).

3. De-ising: Salt brukes til å fjerne is som har lagt seg på veien. Dette er ikke den mest optimale løsningen, da det heller er ønskelig å bruke salt til anti-ising før det blir glatt.

Når gradestokken går under 10 minus, hva bør jeg bruke til å salte med?

Når det er under 10 minusgrader bør du salte med kalsiumklorid på trapper og inngangspartier. Vi har kalsiumklorid i 25 kg sekker, som er enkelt å håndtere. Dersom du ønsker kalsiumklorid i storsekk 1000 kg kan vi også tilby dette.Er salt bedre enn strøsand og strøgrus? 

Strøsand og strøgrus har ulike bruksområder fra veisalt. Når sand og grus brukes for å gi bedre veigrep i perioder med glatte veier, snø og isdekke, benyttes salt for å oppnå bare veier. Saltet har derfor også en forebyggende funksjon som gjør at veiene ikke fryser til. Det vil være vanskelig å oppnå langvarig effekt med bruk av strøsand, og derfor er det anbefalt å bruke veisalt på veier med mye trafikk og vekslende klima.

Er veisalt skadelig for naturen?

Ja, veisalt kan være skadelig for naturen hvis det brukes i store mengder. Grunnen til dette er at saltet kan renne inn i nærliggende innsjøer og påvirke økosystemet.

Som saltbilsjåfør må du derfor ha god kunnskap om salting for å kunne velge riktig dosering ut fra vær og veiforhold.

Når skal du salte veiene?

Du bør være tidlig ute med vintersaltingen, og salte før snøen kommer. Grunnen til dette er for at snøen ikke skal binde seg til veien og danne seg til is.

Hva slags salt er best å bruke på betong om vinteren?

Vanlig veisalt anbefales ikke å bruke på betong. Vi anbefaler derimot kalsiumklorid. Fordi den er effektiv og skånsom mot betongen.

Hvordan håndtere at saltet klumper seg?

Kalsiumklorid kan brukes selv om det skulle oppstå klumper. Et godt tips er å forsøke å løfte sekken 1 meter over bakken med gaffeltruck, og slipp sekken ned på hardt underlag. Les mer om tips og triks for best bruk av kalsiumklorid.

 

Hvor kjøper jeg veisalt?

Kjøp salt til vei og snøsmelting her 

Hvordan bestiller jeg veisalt?

Det er veldig enkelt å bestille veisalt fra oss. Det kan du enkelt gjøre gjennom vår bestillingsportal.

Du kan lese mer om bestilling av salt her.

Spørsmål om veisalt? 

Om du lurer på noe angående veisalt, pris på veisalt eller levering av salt, er det bare å ta kontakt med oss, så skreddersyr vi den beste løsningen for deg og ditt behov.

Kontakt oss her!


For mer info om salting av veiene - les mer på Statens vegvesen her. 

Kontakt oss
i dag

Ta gjerne en hyggelig prat
med våre salteksperter
Ring oss på +47 55 33 24 00
Eller ønsker du å bli kontaktet?
Fyll inn feltene under og skriv hva det gjelder, så kontakter vi deg.
Takk! Vi tar kontakt med deg så fort vi har behandlet forespørselen.
Beklager! Noe gikk galt mens du sendte inn skjemaet.